Pitanja i odgovori

Kome je namijenjena Ljetna škola?
Ciljana skupina su dječaci i djevojčice uzrasta od 8 do 12 godina. Naravno, ta dobna granica nije fiksna pa se mogu upisati i stariji polaznici, osobito ako su u pitanju braća i sestre ili prijatelji koji žele zajedno pohađati našu školu. Namijenjena je djeci naših iseljenika širom svijeta, ali i djeci iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Dakle, mogu se prijaviti svi zainteresirani dječaci i djevojčice Unskoji žele jedan ljetni tjedan provesti s vršnjacima iz različitih gradova i zemalja, te na taj način ostvariti kontakte i, ako Bog da, prijateljstva za cijeli život.
Na koji način će se vrjednovati ili ocjenjivati polaznici Ljetne škole?
U Ljetnoj školi – Stopama kraljice Katarine nema ocjena! Jedino što će se vrjednovati je dječje zadovoljstvo i osmijeh na licu koji će nam davati povratne informacije i smjernice za dalji rad. Nadamo se da će polaznici ocijeniti nas kao vrlo kvalitetnu i zabavnu školu, te nam se pridružiti i sljedeće godine.
Gdje je planirano održavanje Ljetne škole?
Zamišljeno je da se Ljetna škola održava na različitim lokacijama širom Bosne i Hercegovine. Smatrali smo da će djeca najviše naučiti kroz spoznajna iskustva, te smo tako za ovo ljeto odabrali dvije osnove lokacije, Međugorje i park prirode Blidinje, s kojih ćemo svakodnevno odlaziti na poludnevne i cjelodnevne izlete, od Neuma do Jajca. Prvi dio tjedna bi bili smješteni u Međugorju odakle bi obilazili Hercegovinu, a drugi dio tjedna na Blidinju odakle bi odlazili na izlete u sjevernije predjele BiH. Želimo da polaznici Ljetne škole provedu što više vremena u prirodi i kretanju, te smo osmislili i različite športske aktivnosti i igre. Putujući kroz Bosnu i Hercegovinu želimo im, uz uobičajenu kuhinju, ponuditi jela koja se pripremaju na tradicionalan način. Djeca uglavnom žive u urbanim sredinama i rijetko imaju priliku vidjeti domaće životinje. Zbog toga smo planirali posjet seoskom gospodarstvu, kako bi imali priliku vidjeti uzgoj domaćih životinja i načine na koje su naše bake spremale tradicionalna jela.
Treba li djeci džeparac u Ljetnoj školi?
U Ljetnoj školi - Stopama kraljice Katarine polaznici imaju sve osigurano, tako da neće imati dodatnih troškova. Individualno se mogu odlučiti na kupnju nekog suvenira za članove obitelji ili za prijatelje tijekom obilaska planiranih sadržaja.
Što djeca trebaju ponijeti u ljetnu školu?
Svakako sugeriramo da ponesu:
- odjeću u kojoj se osjećaju udobno
- tenisice
- majicu/duks dugih rukava
- kupaći
- ruksak
- ostalo po individualnom izboru
Mogu li se roditelji informirati o svome djetetu?
Naš tim će svakodnevno biti na raspolaganju za informiranje roditelja. Svi roditelji će na kraju dana na svoju email adresu dobiti dnevno foto - izvješće kako su djeca provela dan, te vrijeme za idući dan kada će moći nazvati dijete na mobitel ukoliko to žele.
Što ako se dijete razboli?
Tijekom boravka u ljetnoj školi polaznici Ljetne škole će 24 sata dnevno biti pod stručnim zdravstvenim nadzorom, tako da će se u slučaju bolesti pravodobno reagirati i pružiti potrebna zdravstvena zaštita.
Dijete ne zna hrvatski jezik, može li se upisati u Ljetnu školu?
U ljetnu školu Stopama kraljice Katarine dobrodošla su sva djeca iz iseljeništva i Domovine bez obzira na poznavanje jezika. S našim timom surađuju profesori engleskog i njemačkog jezika, koje po potrebi možemo angažirati. Cilj Ljetne škole da djeca savladaju osnove komunikacije na hrvatskom jeziku.
Može li se upisati dijete koje govori japanski jezik, a engleski vrlo malo?
Tim Ljetne škole će osigurati kvalitetnu i stručnu komunikaciju sa svakim polaznikom.
Smatraju li se članovima iste obitelji samo braća i sestre?
Članovima iste obitelji smatramo braću i sestre, te bratiće i sestrične.